نام متداول فارسی آدنیوم
نام لاتین یا علمی Adenium
 خانواده Angiosperms
بومی منطقه آفریقا و شبه جزیره عربستان
نور زیاد
 آبیاری بعد از خشک شدن کامل خاک
دمای ایده ال 10 تا 35 درجه
 خاک و کود ماسه شسته با مخلوط پیت ، لیکا و پرلیت

گیاه ادنیوم گیاهی گوشتی از خانواده ی خرزهره میباشد. ساقه های متورم زیبا با توانایی ذخیره ی اب و البته توانایی بیشتری در دلبری.

 آدنیوم بومی مناطق گرمسیر میباشد و همانطور که بیان شد از خانواده ی خرزهره.همونطور که از اسم خرزهره پیداس این خانواده کمی سمی بوده و بهتره بچه های کوچک و حیوانات خانگیمون خیلی در معرضشون نباشن و لیسمالشون کنند.شکل متورم ساقه های ادنیوم خیلی طرفدار داره و بخاطر همینهم علاقه مندان به بونسای از مشتریهای پروپاقرصش هستند.این گیاه طوی بهار گلهای بسیار زیبایی برنگ صورتی تا قرمز میده که ادنیوم رو با شکوهتر میکنه. اسم دیگر ادنیوم  DESERT ROSE یا رز بیابان هستش.

گیاه ادونیوم دارای گونه های زیادی میباشد که یکی از انواعش که در ایران هم زیاد پیدا میشه ادنیوم عربیکم  adenium arabicum هستش. البته الان انواع پیوندی ادنیوم رو به افزایش هستش. همونطور که میدونین پیوند ما رو به اون چیزی که مد نظرمون هست و بهتره نزدیکتر مینه و میرسونه.اینم جالبه که بگه ادنیوم گیاهی مقاوم و قوی هستش با نگهداری ساده. پس هممون میتونیم این بونسای زیبا رو توخونه هامون داشته باشیم و بشه یکی از عزیزای دلمون.

این عکس ساقه ی غده ایی زیبای ادنیوم رو نشون میده. من که خودم با این گیاه سروکار داشتم و علاقه زیادی بهش دارم باز هم از دیدن این عکس لذت میبرم. توی این عکس شمایی از نوع تربیت بونسای گونش رو ملاحظه میکنین که میتونه به دوستایی که علاقه دارن به فرم خاصی از این گیاه برسن کمک کنه.راستی این گیاه گرمسیری تو اردن و عربستان فراوونه.

در قسمت پایین از نگهداری و تکثیرش بصورت مختصر مفید و کاربردی بیان میشه.

 آبیاری ادنیوم : بنظر میرسه مثل اکثر گیاهانی که در اپارتمان نگهداری میکنیم بصورت هفته ایی ۲ بار کافی باشه. یادموننره که بهتره پای گیاه خیس نباشه و بعد اقدام با ابیاری کنیم.این نکته هم که قبلا هم بیان شد ابیاری در زمستان و رکود گیاه هستش. در این زمان حتما اب کمتری بدهیم تا دچار پوسیدگی و رشد نحیف گونه ی گیاه نگردیم.

نور ادنیوم : درسته که این گیاه رو توی اپارتمان میخایم نگهداری کنیم ولی باید اینو در نظر بگیریم که تقریبا یه روال کلی رو حتما باید در نظر بگیریم و اونم اینه که به بونسای و گیاهمون نور خوب بدیم. و باز میگم منظورمون از نور خوب ، نور شکسته شده ی پشت پنجره هست که باعث سوختن گیاهمون نشه.کلا اگه بخایم ادنیوم ما زیبا وگلده باشه  ساعت نوری خوبی برایش فراهم کنین.وباز هم فراموش نکنیم که نور سبب ضدعفونی کردن و جلوگیری از افات و بیماری میشه.ولی یه وقت گیاهه  عزیزتونو  یهو از خونه بیرون نبرید و زیر نور مستقیم افتاب بزارید ،چون سبب سوخته شدن برگاش میشه.خوب بنده خدا عادت نداره!

دما ادنیوم : آدنیوم یک گیاه گرمسیری میباشد پس نیاز دمایی بالایی می طلبد و از سرما خیلی خوشش نمی اید. پس دمای منزلتان برایش مطلوب میباشد. از بین اعداد و ارقام هممیتوان حداقل ۱۴-۱۵ تا ۳۰-۳۲ رو برای این دوست داشتنی عزیز بیان کرد.

راستی یه نکته و قلق رو بنا به تجربه خدمتتون میخام بگم :

اگه میخاید سیکل گیاهتون منظم باشه و چندین سال مهمون عزیزتون باشه بهتره که در زمستان کمی گیاهتونو رو به خواب ببرید. بدین نحو که اگر جایی دارید که دمای اون نزدیک به حداقل دمای ذکر شده در بالا نزدیک بود ونور مناسب هم داشت ادنیومتون رو ببرید و به مدت ۲ ماه اونو بخاب ببرید. یادتون باشه که کاری نکنین که یخ بزنه فقط اروم اونو به خواب ببرید. وبعد ۲ماه یعنی نزدیکای عید اونو بیدار کنین که نتیجش خارق العاده هستش.

گیاه سرحالتر،پرگل تر،گل درشت ترو خوش رشد تر میشه .

 خاک ادنیوم : خاک ادنیوم باید دارای زهکش خوب باشد تا از ماندن اب جلوگیری بشه وتهویه بخوبی انجام بشه . در کل اگه بخاید خاک ترد و سبک براش درست کنین مثل اموزش خاک کاکتوس بهتره که ترکیبی از شن ، ماسه ، کود پوسیده شده(حتما پوسیده)،خاک برگ .

 روش تکثیر ادنیوم : تکثیر ادنیوم به چند روش انجام میشه. تکثیر با بذر و قلمه. البته ممکن است که بعضی ها با روشهایی چون کشت بافت و.. هم انجام بدن اما ما روش اقتصادی و مرسوم در ایران رو خدمتتون بیان می کنیم.

البته باید بیان کرد که این گیاه (ادنیوم) رو پیوند هم میزنن که ما جز روش تکثیر عنوان نمی کنیم .در پیوند زنی ادنیوم این نکته را در نظر میگیرند که واریته ایی که به بیماری ها مقاومتر است را به عنوان پایه و واریته ایی که دارایی گل بهتر و زیباتری است را به عنوان پیوندک انتخاب میکنند که ترکیب این دو باهم یک گیاه همه چی تمام بشود.

راستی گل دوستای عزیز بهترین نوع پیوند زدن ادنیوم پیوند اسکنه ایی میباشد.

چند نکته در مورد تکثیر با بذر ادنیوم :

بعد از گل دهی ادنیوم گل ان تبدیل به غلافی لوبیا مانند میشود که کم کم خشک شده و بذر درون ان اماده میشود .شما میتوانید قبل از خشک شدن غلاف انرا با نخ دور پیچ کرده تا غلاف باز نشود و بذر ها ریخته و هدر بروند.

نکته مهم دوم در مورد تکثیر ادنیوم این هستش که حتما دمای محیطی که بذر ادنیوم را کاشته اید رو بالا ببرید . دمای بالای ۲۷ و ۳۰ مطلوب میباشد و جوانه زنی بخوبی صورت میگیرد.

آفات و بیماریها آدنیوم : راستشو بخاین  دیگه مثل قدیما نیستش که خونواده خرزهره از افت در امان باشند. دوستای قدیمیتر میدونن قدیم افت سمت خرزهره نمیرفت علتش هم از اسم این گیاه معلومه !!! ولی امروزه همه چی عوض شده و این گیاه هم مصون از افت نیستش.در مورد افات باید بگه معمولا خانواده شته مهمون ما هستن. مبارزه با افات ادنیوم هم با سمپاشی سم دیازینون به نسبت ۱.۵ تا ۳ در هزار به فاصله ۱۵روز و تکرار ۲ مرتبه.دوستان عزیزی که تجربه مناسب ندارند از دوز پایین ۱.۵ در ۱۰۰۰استفاده کنن.(۱.۵ در هزار یعنی ۱.۵ سی سی در ۱۰۰۰ سی سی).

در مورد بیماری هم باید عرض بشه که اگر از غرقاب شدن وماندابی جلوگیری بشه و در معرض ساعت نور مناسب باشه معمولا بیماری خاصی نداره(البته اگر انها رعایت بشه) و اینها باعث جلوگیری از پوسیدگی ساقه و ریشه میشود .

 تغذیه وکود دهی آدنیوم :بونسای ادنیوم چون یک گیاه گلده میباشد دارای تغذیه متفاوتی میباشد و گلدهی ادنیوم باعث مصرف ذخیره اهن خاک میگردد.

بهتر است برای تغذیه وکود دهی آدنیوم از کود مایع حاوی اهن استفاده کرد ودر فصل رشد بصورت ۱۵ روز یکبار اقدام به ابیاری با کود مایع کرد.و اگر علایم کمبود کود اهن را ملاحظه کردید با دوز ۱.۵ در هزار  چند مرتبه بونسای  آدنیوم عزیزتون بدید تا گل بیشتر و خوشرنگ تری بهتون بده.از کود کریستالون صورتی هم میتوانید برای گل انگیزی استفاده کنین.